Літургія Передосвячених Дарів і молебень до святого великомученика Феодора Тирона

15 березня 2019 року, у нижньому храмі Собору Всіх Святих землі Волинської було звершено соборну літургію Передосвячених дарів, яку очолив протоієрей Володимир Яцишин у співслужінні кліриків собору.

Наприкінці богослужіння настоятель храму звершив молебень з каноном великомученику Феодору Тирону, який традиційно правиться у п’ятницю першої седмиці Великого посту. Опісля читання канону було освячене коливо.

Звичай освячувати коливо у п’ятницю першого тижня Великого посту встановлений в пам’ять про чудо, яке трапилось  в часи правління римського імператора Юліана Відступника, який намагався відродити панування язичництва та відновити гоніння на християн. Знаючи, що християнам заборонено вкушати ідоложертвенну іжу, імператор вирішив образити вірних. Він наказав градоначальнику Константинополя окропити продукти, що продавались на ринках кров’ю язичницьких жертв. При чому зробити це імператор-відступник звелів як раз першого тижня Великого посту.

Але  святий великомученик Феодор Тирон з’явився уві сні Константинопольскому архієпископу Євдоксію і сказав, щоб християни в ці дні нічого не купували на ринках, а вживали особливу страву із вареного зерна – коливо.

Після звершення молебню, отець Володимир привітав прихожан з причастям і днем пам’яті святого Феодора та побажав Божої допомоги у боротьбі зі спокусами, під час Великого Посту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *